Cum să vă alegeți o îngrijitoare potrivită pentru copiii dvs.?

Cum să vă alegeți o îngrijitoare potrivită pentru copiii dvs.?

Criteriile de alegere a persoanei potrivite pentru a avea grijă de copilul/copiii noștri împreună cu noi (dar mai ales în absența noastră) vor varia în funcție de ceea ce ne așteptăm să facă îngrijitorul în timpul în care ne înlocuiește pe noi, părinții.

Ar trebui să ne clarificăm înainte de a alege o îngrijitoare:

Motivele pentru care avem nevoie de o îngrijitoare

Părinții caută o îngrijitoare din diferite motive, iată câteva exemple dintre cele mai frecvente:

  • în cazul în care mama a avut o sarcină dificilă, o naștere dificilă sau o depresie postpartum, ne vom concentra pe alegerea unei îngrijitoare care este capabilă să asigure nu numai îngrijirea nou-născutului, ci și a mamei și buna funcționare a gospodăriei pentru ceilalți membri ai acesteia,
  • în cazul în care avem nevoie să se ocupe de copil doar seara, când copilul nu are nicio activitate (de exemplu, în timp ce doarme), cerințele noastre pentru competențele și abilitățile bonei nu trebuie să fie ridicate, ci ne vom concentra mai degrabă pe integritatea și capacitatea acesteia de a crea un mediu sigur și calm pentru copil, cu asigurarea igienei de seară etc.,
  • în cazul în care avem nevoie de cineva care să dezvolte talentele copilului, vom căuta o îngrijitoare care să fie erudită în acel domeniu,
  • în cazul în care trebuie să luăm copilul de la școală și să îi oferim relaxare activă, iar apoi să supraveghem pregătirea copilului pentru orele de curs, vom căuta o îngrijitoare care nu numai că este aptă din punct de vedere fizic, dar are și cunoștințe adecvate pentru a-l ajuta pe copil cu lecțiile sau care va fi capabilă să îi pregătească o masă (gustare, cină),
  • în cazul în care copilul suferă de o boală mai gravă, atunci când căutăm o îngrijitoare, vom lua în considerare, de asemenea, pregătirea educațională a acesteia (educație medicală, educație specială etc.) și experiența în îngrijirea copilului/copiilor bolnavi.    

Motivele pentru care decidem să ne încredințăm copiii în grija unei îngrijitoare variază, așa că și cerințele pentru îngrijitoare vor varia și ar trebui să le luăm în considerare din timp, ținând cont de faptul că îngrijitoarea nu numai că va avea grijă de copil, ci îl va și educa și, prin urmare, ar trebui să împărtășească opinii și valori similare cu ale noastre.

  1. Particularitățile și aspectele specifice ale copilului/copiilor noștri

Înainte de a decide să angajăm o îngrijitoare, trebuie să ne asigurăm că copilul nostru este capabil să aibă o persoană străină lângă el (de exemplu, dacă are probleme psihologice, dacă a trecut printr-o experiență traumatizantă etc.). Vârsta copilului, mobilitatea, abilitățile și aptitudinile acestuia sunt, de asemenea, foarte importante atunci când alegem o îngrijitoare. Pentru copiii mai mici, care sunt mai mobili, este de preferat o îngrijitoare mai bine pregătită fizic și, desigur, mai matură și mai echilibrată din punct de vedere psihic, pentru a le gestiona mobilitatea și pentru a le satisface curiozitatea, dar în același timp pentru a putea coborî la nivelul copilului, a se apropia și a se juca cu copilul. 

  1. Perioada pentru care avem nevoie de îngrijitoare

Dacă suntem interesați de o îngrijire cu normă întreagă, avem nevoie de o persoană care să fie capabilă să acorde copilului timpul necesar pentru joacă și odihnă, dar care să poată, de asemenea, să implice copilul în activitățile zilnice normale de acasă și să îl învețe obiceiuri de igienă, precum și un stil de viață bun în ceea ce privește prioritățile noastre și rutina zilnică a întregii familii.   

  1. Valori importante pentru noi 

Ceea ce este important pentru noi, ca părinți, dorim să le insuflăm copiilor noștri și, prin urmare, valorile noastre ar trebui să fie importante și pentru îngrijitoarea copiilor noștri.

  1. Sarcini pentru îngrijitoare 

Trebuie să definim în mod clar ce activități de îngrijire a copiilor vom cere de la îngrijitoare și pe care dorim să le oferim noi înșine, astfel încât să nu existe neînțelegeri și conflicte, în care copiii sunt cei care suferă în cele din urmă.

  1. Consimțământul celorlalți membri ai familiei cu acceptarea unei îngrijitoare 

Cineva nou și străin va intra în gospodărie și toată lumea va trebui să învețe să se înțeleagă, așa că este important ca o astfel de decizie să nu perturbe relațiile sau fluxul natural al gospodăriei. Nu în ultimul rând, trebuie să ne clarificăm și propria noastră capacitate de a accepta un străin în casa noastră sau în apropierea copiilor noștri.

  1. Capacitatea noastră financiară de a plăti o îngrijitoare

 

Alegerea unei îngrijitoare necesită întâlniri față în față:

Prima întâlnire ar trebui să aibă loc într-un loc neutru, unde sunt mai mulți oameni și unde ne putem lua copilul/copiii (cofetărie, parc pentru copii etc.) și ar trebui să fie mai mult sau mai puțin informală. Scopul acestei întâlniri este de a afla despre simpatiile reciproce, de preferință între copil și îngrijitoare și, bineînțeles, despre simpatiile noastre reciproce cu solicitanta. Puterea noastră de observație joacă un rol important aici. În cadrul acestei întâlniri încercăm să ne facem o imagine a persoanei căreia dorim să îi încredințăm copilul, dar și a intimității familiei și a funcționării acesteia. Prin urmare, evaluăm trăsăturile candidatei, cum ar fi punctualitatea, reacțiile sale – promptitudine, încredere/neîncredere, bunăvoință. Observăm cum este contactul ei cu copilul (atât verbal, cât și non-verbal). Încercăm să obținem informații despre educația, mobilitatea și sănătatea ei, precum și referințe de la angajatorii anteriori (sau de la cunoștințe comune). De asemenea, analizăm onestitatea și loialitatea ei (dacă bârfește despre foștii angajatori sau familiile pentru care a lucrat înainte, dacă oferă informații despre membrii familiei etc.). O întrebăm despre volumul ei de muncă (are grijă doar de copilul nostru sau și de alți copii, studiază sau lucrează în altă parte, parcurge distanțe mari pentru a lucra etc.) și, de asemenea, care sunt cerințele sale financiare pentru acest loc de muncă.

Este recomandabil să verificați întotdeauna informațiile primite de la solicitantă (identitatea pe baza documentelor de identitate, referințe de la familiile sau angajatorii anteriori, pentru studenți este, de asemenea, o idee bună să se ceară datele de contact ale părinților pentru a verifica dacă aceștia sunt de acord ca copilul lor să efectueze această muncă, eventual este recomandabil să cereți datele de contact ale școlii pe care o frecventează). În timpul acestei întâlniri, ne concentrăm în principal pe contactul personal (verbal și non-verbal) dintre copil și îngrijitoare, pe reacțiile îngrijitoarei în diferite situații, când copilul se joacă, mănâncă, cere atenție etc. Conducem interviul către subiecte legate de relația cu copiii și experiența anterioară în rolul de îngrijitoare, ne concentrăm pe ierarhia valorilor ei, hobby-uri, ambiții în viață, eventual încercăm să aflăm motivele pentru care persoana dorește să facă această activitate la noi etc. Putem, de asemenea, să prezentăm așteptările noastre față de activitatea ei în mediul nostru familial. De asemenea, urmărim întrebările solicitantei, să vedem dacă este mai interesată de copil și ce informații primește despre acesta. Ar trebui să întrebe despre sănătatea copilului, obiceiurile, hobby-urile, alimentele preferate, reacțiile copilului la diferiți stimuli etc., locurile pe care le preferă copilul etc. Întâlnirea ar trebui să se încheie fără nicio obligație, dar ar trebui să se stabilească un termen clar (nu lung) pentru a ne contacta și a conveni asupra următorilor pași.

Vom aranja o a doua întâlnire dacă nouă, dar mai ales copilului nostru, ne place „tanti”. Întâlnirea ar trebui să aibă loc deja la noi acasă și ar trebui să fie deja mai formală, deoarece vom acționa deja în poziția de angajator (se așteaptă, într-o oarecare măsură, superioritatea noastră). În cazul unei întâlniri la domiciliu, este recomandabil să fie prezenți toți membrii gospodăriei care locuiesc acolo și cu care îngrijitoarea se va întâlni zilnic (cel puțin atunci când îi urăm bun venit). Reacțiile reciproce ale tuturor membrilor gospodăriei și ale îngrijitoarei sunt un indicator foarte important pentru noi atunci când decidem asupra prezenței acesteia în casă. 

În cadrul acestei întâlniri, discutăm deja cu candidata despre condițiile concrete de realizare a activităților de îngrijire la noi acasă. Ar trebui să punem pe hârtie cerințele și condițiile de lucru ale îngrijitoarei și să le analizăm punct cu punct. Candidata pentru postul de îngrijitoare trebuie să prezinte de asemenea cerințele sau comentariile sale. După acceptarea reciprocă a cerințelor celuilalt, ar trebui să încheiem întâlnirea cu stabilirea unei date până la care îi vom da un răspuns, decizia noastră. Ar trebui apoi să discutăm despre solicitantă cu toți membrii gospodăriei și să luăm o decizie comună de acceptare sau de respingere a acesteia.

În cazul în care decidem să angajăm o îngrijitoare, ar trebui să încheiem cu aceasta un acord scris privind acceptarea reciprocă a termenilor și condițiilor, care să stabilească termenii și condițiile convenite de comun acord privind activitatea îngrijitoarei în casa noastră. Acest document ar trebui să includă, de asemenea, un acord privind plata salariilor. Pentru salariile plătite, ar trebui să solicităm o dovadă de primire a banilor sau cel puțin o semnătură de primire din partea îngrijitoarei.

 

A răspuns la întrebare: Mgr. Mgr. Anna Lukáčová Havrilová, asistentă medicală acreditată

 

 

Căutați pe cineva care să vă supravegheze copiii? Nu ezitați să vă înregistrați și să vă publicați gratuit anunțul.

Sau puteți alege din oferta noastră a îngrijitoarelor pentru copii.